HISTORIA

Det råder lite olika meningar om hur det var när rasen kom till - men detta är i korta drag den version som är den vanligast förekommande.

Staffordshire Bull Terriern kommer från gamla tiders Bulldog som korsats med olika typer av Terrier.
Den har en lång historia men erkändes som en egen ras först 1935. Namnet Staffordshire Bull Terrier har den fått efter sina hemtrakter i England. Den är en stor hund i en relativt liten förpackning, och är i dag en av de populäraste sällskapshundarna i England.Staffordshire Bull Terriern fick en försiktig start i Sverige och 1963 registrerades den första hunden, hos SKK (en engelsk import).
Några fler importer kom efter hand, och med dem följde några kullar.

Antalet registrerade valpar visar på en stadig ökning och det är glädjande att allt fler upptäcker den mångsidiga charmerade älskvärda familjemedlem och trogna livskamrat som ryms i en Staffordshire Bull Terrier.Som hos många andra raser är det verkliga ursprunget av rasen inte helt känt. Vad man vet är att den Gamla Bulldogen och Old English White Terrier användes i avelsarbetet. Hundar av den här typen kallades först för Bulldogterrier eller Bull-and -terrier, som senare blev Bullterrier. I Grevskapet Staffordshire diskuterade en grupp uppfödare av "Black Country Staffordshire" 1934 att bilda en klubb som skulle främja och bevaka "rasens" utveckling.

En av de drivande i denna klubb var Joe Dunn, som också blev klubbens första sekreterare. Klubben höll till i Old Cross Gun Hotel i Cradley, där Joe Wallen var värdshusvärd, hans hundar kom också att påverka rasens utveckling. Jack Barnard, uppfödare av Stafford och Bullmastiff, blev klubbens president, och Matt Weaver blev ordförande. Klubben bildades officiellt i maj 1935 och rasen blev godkänd samma år. Rasen fick namnet Staffordshire Bull Terrier (efter sin huvudsakliga hemvist).De uppfödare och den tidens experter kan inte ha haft det lätt när det skulle skriva ihop en rasstandard. På den tiden fanns det hundar i allt från distinkt terriertyp i 10kg klassen upp till en mer utpräglad bulldoggstyp i 27kg klassen, och så deras respektive ägare, som hävdade att just deras hund var av den "rätta" sorten. Tillslut valde man ut två hundar som fick stå modell för uppgiften. Harry Pegg's Fearless Joe (Rödguldbrun) och MRS. J. Shaw's Jim the Dandy (Mörkbrindle).

Den ursprungliga rasstandarden blev antagen i juni 1935. Den första utställningen hölls den 17 augusti samma år och över 60 hundar var med i startfältet. BIS gick på den utställningen till Jim the Dandy. Rasen spred sig till London och den andra rasklubben bildades. Under andra världskriget hade de flesta raser svårt att bibehålla sina ställningar men efter kriget blommade intresset för rasen upp igen och i dag är det en av Englands absolut populäraste raser.I Sverige importerades en Staffordshire Bull Terrier från trakterna kring Birmingham, Rivor Rich Major Jake, en brindle hane med vita tecken. Det var alltså han som var den första registrerade Stafforden i Sverige.

Jake gick inte i avel, men fler hundar importerades och några enstaka kullar togs på dessa. 1968 importerades tiken Aurastaff Lady Aminta från Finland. Med henne grundlades kenneln Sunstaffs i Sverige. Hon parades med en pied hane som hette Bringarry Constellation och detta gav Sunstaffs en utmärkt stam att arbeta vidare med. Många framgångar har det blivit för denna uppfödare, bla. en seger i Avelsgrupp finalen på internationella utställningen i Sandviken 1991 med tiken Jarramillos Bloomingdale's, Sunstaffs Glorious Gloria, Sunstaffs Gallant Gingersnap, Sunstaffs Daredevil Dan och Sunstaffs Genuine Garibaldi. Detta är en placering som aldrig tidigare tilldelats en Staffordshire Bullterrier i Sverige.Staffordshire Bullterrier är absolut inte en ras som bara hör hemma i utställnings ringarna, utan den finns även representerad inom flera andra hundsporter. Den gör sig utmärkt väl hemma i soffan och stortrivs verkligen med att pyssla, stöka och måna om, tillsammans med sina familjemedlemmar - särskilt de allra yngsta. Vill man ha en hund som vaktar hus och hem med livet som insats, då bör man däremot se sig om efter en annan ras....

 

Tillbaka