2007-05-26
 
 

På landet


Hela badar


En fisk! Tittar nära för första gången


Hela plockar blåbär

/Tina

 
  2007-05-24
 
 

Fina, jättefina Hela med familj och vänner


Sötnos!
Hela - en ung dam med många ansikten
Vackra ögon


Tilda
Siri - Helas mamma
Valther
Valther och Siri, båda lyckliga medlemmar i "glada örons klubb"
Mor och dotter
Hela med Siri, och hennes matte Birgitta


Siri

/Tina

 
  2007-05-15
 
 

Träning och en riktig skitkärring...

I Helas träningsprogram ingår det att ta 3 st 30 minuters promenader om dagen - alltid i koppel.
Vi ska gå lite i backar, träna lite slalom, köra lite stå/sitt-övningar mm. Det är bra om alla dessa övningar sker på mjukt underlag och då kräver det lite tankeverksamhet för att hitta bra promenadställen, eftersom det bör vara mjukt, lite backigt och sedan gärna barnvagnsvänligt också, eftesom jag har Wega med mej på promenaderna.Jag har några bra ställen att gå på, och jag har redan från den dag som Hela flyttade hem till oss, varit noga med att inte alltid promenera på samma ställen, både för hennes och för min skull.
Så... idag passade det bra att ta promenaden vid ett stort fält, med massor av motionsspår som ligger precis i kanten av fältet, där finns det flera lagom branta backar för oss, underlaget är mjukt och det finns gott om plats att stanna o träna lite av dom andra övningarna vi fått, medan vi promenterar. Vi vinner tid på det och promisarna blir lite roligare för både mej och Hela.
Detta fält är ett av de få ställen där det är ett av Stockholms få ställen där det är tillåtet att släppa sina hundar lösa, så det är rätt mycket hundar och mattar/hussar ute och går där, men det är gott om plats för alla, och eftersom det är så öppen terräng så ser man varandra på låååångt avstånd och kan alltså lätt se vilka som gör vad på fältet.

Så, när jag har gått runt halva fältet så tränar vi lite i en bra backe, sen väntar vi på att ett hunddagis på promenad med massor av lösa hundar ska passera, och sen går vi tvärs över ängens kortsida.
Vi hittar en tunn lång stock/pinne på marken och passar på att kliva över den några gånger, fram och tillbaka, och medan vi gör detta så kommer en lös hund springande och har siktet inställt på oss.
Ingen matte eller husse ropar på sin hund och det jag antar är hundens människa, hon befinner sej ganska långt bort mitt ute på ängen. När hunden kommer nära så gör jag som jag brukar, jag säger åt Hela att stanna och sen går jag mot den lösa hunden och säger med mörk röst, "gå tillbaka till din matte"!. Hunden gör en U-sväng och springer tillbaka åt det håll där hennes matte är, och nu ropar matten, "Det är en tik, hon är snäll!" (Har någon, någonsin varit med om att någon har ropat, min hund är elak/falig, när det kommer en hund springande lös???)
Jag ropar tillbaka att det spelar ingen roll att det är en snäll tik, för min hund ska inte hälsa. Sen fortsätter jag och Hela med våra övningar och tanten med hunden går vidare åt sitt håll.När vi tränat klart går vi i mitten av ängen (där inga andra är) och när jag har kommit till hälften ser jag tantens hund springa rätt in i den stora flocken med lösa dagishundar, tanten verkar inte bry sej alls, medan tjejerna med dagishundarna försöker samla ihop sin flock och sätta koppel på dom - tanten rör sej dock mot sin hund, som inte kommer till henne förr än dagisligan till sist fått ordning på gänget och gått sin väg.

Sen står hon och pratar med två andra människor med hund, nu är alla dessa tre hundar kopplade, och när jag kommer på rop-avsånd så ropar hon. Vad är det med din hund, är hon arg eller?
Suck... jag svarar att det är hon inte, men hon är nyopererad i knäet och får inte leka med andra hundar. Sen fortsätter jag och går mot parkeringen och tror att vi pratat klart, men se där hade jag fel...

Hon börjar snacka om (fortfarande på rop-avstånd) att eftesom detta är den enda av två hundrastplater där hundarna får vara lösa i vårt närområde, så kan ju inte hennes eller andra hundar veta att min hund har ont i benet och då borde jag inte gå mina promenader där.
Suck igen, jag svarar i trevlig ton att, bara för att hundarna får vara lösa så betyder det inte att det är okej att dom hälsar på och leker med alla hundar som finns på fältet (för så tycker jag). Då jämför hon våra hundar med "att om man har rödahund då umgås man ju inte med en massa gravida kvinnor, utan då håller man sej ifån dom", och därför borde jag promenera i utkanten, på vägarna runt fältet istället. - Vilken underbar liknelse!!!
När jag då säger att min hund ska gå på mjukt underlag och undrar om hon blev arg för att jag jagade bort hennes hund från min, och att det är dörför hon känner att hon måste berätta för mej vart jag ska promenera, så säger hon att jag inte förstår vad hon menar...

Herre Gud, vilka idioter det finns!!!

Joo då jag förstår precis vad hon menar - Hon tycker att om man kommer till denna plats, så kan man bara släppa sin hund vind för våg och den kan springa fram till alla människor och hundar hur som helst, för här får man minsann släppa sin hund och det är lika med att den är fri att göra vad den vill.
Jag hävdade återigen att jag fick rasta min hund precis där jag ville så länge jag håller koll på att hon sköter sej och inte stör någon annan, sen gick jag medan röken sakta pös ut ur mina öron.
Vilken jävla skitkärring rent ut sagt!

Jag hoppas verkligen att hon råkar ut för någon som som precis som hon anser att han/hon har rätt att inte visa ett enda dugg hänsyn till någon annan.
Jag hoppas bara att det inte drabbar hennes hund, men fortsätter hon på detta vis, så kommer hennes hund att bli biten, för det är ju trots allt så, att alla hundar inte gillar när det kommer en annan hund rusande rakt emot dem, antingen det är en tik eller inte.

Men... det här är nog den sortens skitkärring som - den dagen det smäller - kommer att stå och yla om att "den som har en så elak hund borde ta sina promenader någon annan stans", för den här skitkärringen, hon har minsann rätt! och alla vi andra, som bara tycker att det är självklart att visa hänsyn, vi är sånna som bara inte förstår... Morr!!!

/Tina

 
  2007-05-14
 
 

Hela har varit på Albano på rehab.
För en vecka sedan var vi på Albano och tog bort stygnen, och så fick Hela gå i deras treadmill.
Det är som ett stort akvarium med ett rullband i botten.
Hela fick gå in i "akvariet" och sedan fylldes det på med vatten. Rullbandet sätter igång och då ska hunden gå med vattnet som motstånd, samtidigt som ju hunden får lite flythjälp av vattnet. Hela var jätteduktig och fattade rätt snabbt hur hon skulle göra.
Efter 3st 2-minuterspass med 2 minuters via mellan, så var hon rätt så trött i benet. Då var det dags för lite massage, och den var nog okej, när hon fick stå upp och lägga huvudet i mitt knä.När stygen togs bort så visade det sej att Hela hade ett ganska stort ödem (vätskeansamling) precis vid knäleden. Detta är inte så bra eftersom det hämmar läkningen och röreleomfånget i leden. Vi fick massor av nya träningsuppgifter och när jag kom hem la jag upp ett bra träningsprogram som jag tror ska funka för både mej och Hela.

Vi har kört nästan exakt som jag har lagt upp programmet och i torsdags kväll (bara 2 dagar efter rehab) så hade hon fortfarande kvar ödemet och jag tyckte inte hon hade börjat bygga några nya muskler. Men... på fredag förmiddag så stod hon och tittade på någonting så jag såg henne rakt bakifrån, och då... såg jag att hon hade fått ganska mycket nya muskler på sitt taniga lilla ben, och så kände jag efter hur mycket av ödemet som fanns kvar, och döm om min förvåning, men det var puts väck!!!

Å vad det är skönt när man verkligen ser och märker att träningen man bara kan hoppas fungerar, verkligen ger resultat, så... Hela är på god väg att bli bra och jag är nu mer helt säker på att hon kommer att bli det och det känns helt underbart skönt!

/Tina

 
  2007-05-12
 
 

Mer träning


Hela


Maria o Vera


Rex


Jenny o Enzo
Här kommer Mango 10 år!Åsa
Märta
Malin

/Tina

 
  2007-05-05
 
 

Mitt favoritmotiv/Tina