2007-04-26
 
 

Det börjar klia...

Hela blir bara piggare o bättre för varje dag.
Nu börjar sårskorporna på operationssåret lossna, och det kliar lite, men Hela klarar det bra, och är inte alls på såret, som jag trodde hon skulle vara.
Hittills har vi bara behövt använda kragen jag köpte hos Albano, en enda gång, och då tog hon av sej den och bet sönder den lite, så jag antar att jag kan räkna den utgiften till "blåskontot". En helt onödig ägodel, som inte funkar alls hemma hos oss.
Men tanken var god, och det är ju den som räknas har jag hört :0)

I dag tränar våra kompisar på klubben - kul för dom... trodde först inte att vi skulle kunna vara med på träningarna på länge länge, men nu när jag ser hur pigg Hela är, så ska vi visst dit snart igen. Antagligen redan nästa vecka. Vi kan lägga ett kort spår och sen kan vi bara sitta med och vara passiva, det är säkert bra för Helas huvud, och det är trevligt för mej :0)Hela vill gärna springa mycket och fort, men det får hon ju inte göra på ett tag, så det är koppelpromenader som gäller, och promenaderna lägger jag på så mjukt underlag som möjligt. Under den största delen av promenaderna så skrittar hon, det är bra för muskelbyggandet och för att hon ska förstå att det går att lägga vikt på det onda benet. Vi kör på med sjukgympaövningarna, men jag har gjort uppehåll med massagen.

Det är inte enligt rehabs- rekkommendationer, men... när min lilla hund är så öm i musklerna och ser så lidande ut när jag bara lägger händerna på henne, då kännde jag att vi tar en kort paus.
Jag masserade inte i går, och idag ska jag bara stryka lite försiktigt över hela henne, hade jag tänkt.

Visst, hennes kropp skulle säkert må jättemycket bättre av at bli masserad ordentligt, men vår relation, mår inte lika bra av det, känner jag, därför gör vi det här lilla bak-steget.

Det är ju inte kul när ens hund se helt lidande ut och försöker gömma sej så fort man kommer nära. Jag böjer o sträcker och jag ger henne medicin, jag kånkar och bär henne upp och nedför trappor, och in o ut ur bilar, och jag filar hennes klor och jag tvättar hennes sår, det är inte mycket av detta som Hela gillar så där väldigt mycket, och det blir inte mycket tid för mys och kel mellan alla måsten. Därför tar vi den här lilla pausen på en eller två dagar kanske, och jag tycker hon verkar mindre öm i musklerna idag, så i morgon kan jag nog ge henne massage utan att hon tycker det är alltför läbbigt - hoppas!

I morgon ska jag köpa ny mat till Hela hos veterinären, och kanske ett och annat litet vitamintillskott, om det kan tillföra någonting. Ska kolla med en tjej som är väldigt påläst på den biten.
Nu ska jag gå och gosa lite med min lilla fina hund, och hoppas att hon tycker att det är okej?!

/Tina

 
  2007-04-22
 
 

Hela linkar vidare...

Hela är jätteduktig, och visst har hon ont i sitt knä, men hon är glad, men trött, och det är ju faktiskt bra just nu.
Då sover hon mycket, jag behöver inte stänga in henne i någon bur för att hon ska hålla sej lugn, och när hon sover får kroppen bra med tid på sej att jobba med läkningen.

Såret ser fint ut, svullnaden har gått ner rätt mycket, hon har ett stort blå/rött-märke på insidan av knäet, men annars ser det bara fint ut.

Jag har gjort ett träningsschema som jag tror ska funka fint, och Hela är en duktig patient, hon är tålmodig och fast hon inte gillar att bli masserad så går det bra det med.

Nu får hon smärtstillande och inflammationshämmande medicin-Metacam. Hon får ett kosttillskott som ska vara broskuppbyggande mm som heter Seraquin, och så ska jag åka till veterinären och köpa Hill's jn, med fina omega3 oljor och annat som hjälper till att smörja lederna. Maten ska visst ge bra effekt redan efter 21 dagar, så jag räknar väl med att se den effekten efter lite drygt 21 dagar eftersom jag vill byta mat lite försiktigt så att jag inte stressar Helas kropp med ett hastigt foderbyte nu mitt i läkningen av operationen och inflammationen.

Förutom det hon får invärtes, så gäller detta:
Vi går 4 korta promisar om dagen och så får hon gå ut några gånger i trädgården och kissa också - men hon får inte fara runt, så jag lägger ut lite godis som hon sakta och metodiskt går och letar upp.
Vi ska böja och sträcka på knäet 10 gånger i sträck, 4 gånger om dagen och vi ska träna på att lägga tyngd på tassen på det onda benet många gånger om dagen i 30 sekunde i taget.Sen ska jag massera henne en gång om dagen också, det gör vi på kvällen, när barnen sover och det är lugnt och skönt hemma. Hon är jättespänd i sina muskler nu. Efter operationen har hon fått massor av nya spänningar och det gör ont på en massa ställen på kroppen säger hon, men jag är såååå försiktig, och ändå tycker hon det är rätt så pyton med massage, särskillt på det onda benet och på korsryggen.

I dag känner jag mej lite lugnare för att detta ska gå bra. Jag gör allt jag kan för henne, och hon SKA bara bli bra, det har jag givit mej sjutton på! Så nu kör vi på med träningen och sen lägger vi på lite simning och annat, när såret är ordentligt läkt.

/Tina

 
  2007-04-20
 
 

Fan fan fan

Nu är min lilla sötis opererad, och hemma igen.
Tyvärr var det så att det var "bara" artros i knäet, inga ledband eller korsband hade gått sönder, vilket betyder att veterinären inte kunde göra mer än att städa lite och stänga igen.

Suck... min lilla hund som bara är två år har förslitningar i knäet som en gammal kärring :0(

Hela fick sova kvar för att få smärtlindring, men i går eftermiddag hämtade jag henne, och det kändes jätteskönt. Hon mådde bättre än jag trodde, och visst rör hon sej knasigt och visst haltar hon mycket, mycket mer än vad hon gjorde nyss, men hon rör sej och använder sitt ben i alla fall, det trodde jag inte att hon skulle vilja göra.

Självklart hade hon skött sej fint och varit så snäll så snäll. Hennes knä är supersvullet och lite blå-grönt, men både blåmärket och svullnaden går nog ner rätt fort tror jag - om hon inte åker på någon infrektion, men det hade vi inte tänkt oss.Vi fick träffa rehabansvarig och hon gick igenom några övningar och massage med mej, berättade om kosttillskott och annat man kunde göra så att hennes skada blir bättre, så att det går bra att leva med den.
Vi ska gå flera korta promenader om dagen, bara för att rasta henne dom närmaste tre veckorna. Hon får inte hoppa upp eller ner och hon får inte gå i trappor och hon får absolut inte halka - vad glad jag är att vi inte gjorde detta i vintras!

Nu ska jag sätta mej ner och klura ut ett bra rehabschema till Hela, som vi får leva med fram till vår första träff med rehab avdelningen på Albano, som är om två veckor. Efter den träffen får vi se om vi ska ändra på schemat, eller om vi ska fortsätta med de övningar vi har fått nu.

/Tina

 
  2007-04-16
 
 

Nu har vi varit hos veterinären

Nu så... har vi varit hos veterinären och kollat Helas knä.
Så här är det, hon har gjort sej illa några gånger (det vet jag ju) och då har ledbanden sträckts ut lite för mycket och då har hon fått en eller flera inflammationer i sitt lilla knä.
Exakt hur det ser ut där inne vet man inte förr än man öppnar och kollar. Antingen behövs det bara "städas upp" lite inne i knäet, eller så behöver något av ledbanden sträckas eller lagas, men det vet vi inte ännu.

Så, ingenting har gått av och nu äter Hela midicin för att ta bort inflammationen och för att stilla smärtan.Att det har blivit bättre av medicinen, det vet jag redan, för min lilla hund, som ska ta det rätt så lugnt nu är det meningen - hon vill bara springa och springa och springa, och hon är mycket gladare nu är vad hon var för bara några dagar sedan, det lilla hjärtat - skönt!

Vi var hos veterinären i onsdags och Hela är bokad för operation nu på torsdag. Det är bara att hålla tummarna för att min lilla tjej inte ska få allt för ont och för att hon ska läka ihop fint. Men, jag är jätteglad och lättad över att det inte satt i höften och att veterinären är vid gott hopp om att detta går att fixa till. Jag återkommer och berättar mer efter operationen.

/Tina

 
  2007-04-15
 
 

Hopp o Lek!
Tjohoo, ett kletigt svalt dike!/Tina

 
  2007-04-12
 
 

Träning


Hela lite frusen


Märta


Malin


Vera


Alfons


Rex och Ulrika


Vera


Rex


Valther


Hela

/Tina